Jak se mění naše chutě?

Češi chtějí být zdravější. Stále častěji kupují kuřecí maso, chleba nahrazují pšeničným pečivem, přestávají pít alkohol a omezují kouření.


Zdravé potraviny

Obyvatelé ČR v roce 2017 spotřebovali v průměru 27,3 kg kuřecího masa na osobu, což je nejvíce od roku 1948. Celková spotřeba masa dosáhla v roce 2017 hodnoty 80,3 kg na osobu. Proti předchozímu roku se snížila u vepřového (–0,5 kg) i hovězího (–0,1 kg). Naopak o půl kilogramu vzrostla meziročně spotřeba drůbežího masa a jeho obliba stále stoupá. Zatímco v roce 2008 jsme ho snědli 25,0 kg, v roce 2017 to bylo již 27,3 kg.

Stejně rekordní byla i spotřeba rostlinných tuků a olejů, která v roce 2017 dosáhla 17,6 kg na osobu, tedy o 0,4 kg více než v předchozím roce. Spotřeba živočišných tuků naopak klesla. Příčinou byla nižší spotřeba másla (–0,4 kg) a sádla (–0,1 kg). Pohled do historie ukazuje, že v roce 1948 zkonzumovali naši předkové v průměru 7,0 kg rostlinných tuků a olejů, tedy 2,5krát méně.

Výrazně klesla spotřeba minerálních vod a nealkoholických nápojů, a to o 6,0 litru. Vrchol spotřeby – 297 litrů na osobu – byl zaznamenán v roce 2008, což je o 55,2 litru více než v roce 2017.

Snídaně

Snížila se také konzumace obilovin a pekárenských výrobků. Příčinou byl pokles spotřeby pšeničné mouky (o 1,1 kg), žitné mouky (o 0,4 kg), krup, ječné krupice a ovesných vloček (o 0,1 kg). O půl kilogramu klesla spotřeba chleba, spotřeba pšeničného pečiva vzrostla o 0,3 kg.

Konzumujeme také méně mléka a mléčných výrobků. Na snížení o 1,0 kg se podílí především pokles spotřeby kravského mléka o jeden kilogram, sýrů o 0,1 kg a mléčných konzerv o 0,3 kg.

Pozitivní je, že o 2,9 litru poklesla celková spotřeba alkoholických nápojů, z toho o 2,6 litru piva, o dva decilitry vína a 40% lihovin o půl litru. Spotřeba cigaret klesla o osm kusů na osobu.