Každou minutu se přiotráví jídlem 44 Evropanů!

Po konzumaci kontaminovaných potravin ročně onemocní více než 23 milionů Evropanů. Přibližně 4,7 tisíce jich zemře. Znepokojující statistiky zveřejnila Světová zdravotnická organizace, aby upozornila na Světový den pro bezpečnost potravin, který připadá na 7. června.


Otravy jídlem

Zdravotníci poukázali na fakt, že nemoci způsobené potravinami nejsou jen problémem zemí třetího světa, ale týkají se všech zemí, od malých po velké, od bohatých po chudé, a Evropa není výjimkou. Nejčastější příčinou virových onemocnění z vody a potravin je norovirus s odhadovanými 15 miliony případy. Další v pořadí je bakterie z rodu Campylobacter, zodpovědná za téměř pět milionů případů.

Poslední večeře?


Za většinou úmrtí stojí netyfoidní bakterie z rodu Salmonella, která způsobuje akutní průjmové onemocnění, známé jako salmonelóza. Smrtící jsou také bakterie a viry Campylobacter, Norovirus, Listeria monocytogenesEchinococcus multilocularis.

Potraviny jako globální záležitost


Potravinový řetězec se vine kolem celé planety. I běžné jídlo může obsahovat složky z více kontinentů. Právě bezpečnost potravin je podle expertů ze Světové zdravotnické organizace základním principem potravinové politiky, která závisí na mezinárodní spolupráci. Světový den bezpečnosti potravin je příležitostí vyzvat vlády, aby posílily systémy zaručující bezpečnost potravin v Evropě i ve světě.